• Головна
  • П’ять овочів, які допомагають захистити організм від шкоди цукру
15:37, Сьогодні

П’ять овочів, які допомагають захистити організм від шкоди цукру

Вчені все частіше говорять, що клітковина відіграє ключову роль у захисті організму від наслідків надмірного споживання цукру.

Особливо важливий інулін — особливий тип харчових волокон, що міститься в деяких овочах. Дослідники Каліфорнійського університету в Ірвайні з’ясували, що інулін здатний змінювати склад кишкової мікрофлори і блокувати фруктозу ще до того, як вона потрапить у печінку. Це відкриття, опубліковане в журналі Nature Metabolism, показало, що за достатньої кількості клітковини цукор переробляється безпечніше, а ризик ожиріння печінки знижується.

Як працює інулін

Інулін не тільки покращує травлення, а й регулює обмін цукрів. За його дефіциту фруктоза потрапляє прямо в печінку, де перетворюється на жир. Але якщо в раціоні достатньо інуліну, кишкові бактерії переробляють фруктозу на ранньому етапі, запобігаючи перевантаженню печінки. Ба більше, експерименти показали, що певні види бактерій під дією інуліну можуть навіть зменшувати жирові відкладення та посилювати антиоксидантний захист організму.

П’ять найкращих джерел інуліну

1. Червона цибуля. За даними дослідження, опублікованого в журналі Plants, червона цибуля містить більше інуліну і фруктоолігосахаридів, ніж жовті сорти. Ці сполуки мають пребіотичний ефект, покращуючи мікрофлору кишечника і загальний стан травної системи.

2. Артишок. І артишок, і топінамбур вважаються чемпіонами за вмістом інуліну. Експерименти, описані в журналі Foods, показали, що додавання інуліну з коренів артишоку до макаронних виробів допомагає сповільнити зростання рівня цукру в крові після їжі.

3. Часник. Згідно з даними Food Science of Animal Resources, часник — потужне джерело інуліну, який сприяє захисту слизової оболонки кишківника, знижує запалення і зміцнює антиоксидантну систему організму.

4. Коріння кульбаби. У них міститься до 45% інуліну. Дослідження в The Review of Diabetic Studies засвідчило, що екстракт коренів кульбаби допомагає очищати шлунково-кишковий тракт, запобігати ожирінню, розвитку раку та остеопорозу.

5. Спаржа. Коріння спаржі багате на інулін і біологічно активні вуглеводи. За даними журналу Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre, у деяких видах спаржі (наприклад, A. racemosus і A. gonacladus) концентрація інуліну навіть вища, ніж у цикорії.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Інформує nv.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити